Pickatale – Interaktive barnebøker på iPad

Barn som vokser opp i vår stadig mer digitaliserte verden oppdager tidlig nettbrett. Så snart de lærer seg å krype og utforske verden, tiltrekkes de av disse magiske platene med lysende touch-skjermer. Fra tidligere generasjoner har vi lært at det er stimulerende for babyer med pekebøker og at foreldre starter å lese for barna så tidlig som mulig. De siste årene har det også florert med app’er for de aller minste; alt fra puslespill, huskespill og altså interaktive barnebøker.

Permisjon.com er blitt oppfordret til å teste ut Pickatale, en «app» (i skrivende stund foreløpig kun for iPad) med mange barnebøker for barn i alderen 0-8 år. Ved første øyenkast ser dette spennende ut og potensielt interessant for pappaer som vil lese for poden, og vi har derfor testet tjenesten i noen uker for å kunne dele våre erfaringer med andre potensielle brukere.

Hva er Pickatale?
Pickatale er et nytt, stort digitalt bibliotek av norske, interaktive barnebøker for barn fra 0-8 år. Her kan man laste ned bøker til din iPad, og lese for poden, som også kan trykke på alt som vises på skjermen. Når poden trykker på skjermen, forteller en stemme hva man har trykket på. Man kan også få boken lest opp av en dyktig forteller. Her har Pickatale valgt fortellere fra øverste hylle, som blant annet Inger Teien og Nils Ole Oftebro.

Pickatale har en mengde barnebøker

Pickatale har en mengde barnebøker

Som test for permisjon.com har vi lastet ned bøker for de aller minste, og testet ut hvordan disse kan brukes i en pappapermisjon. Bøkene som annonseres å være i kategorien for barn fra 0-1+ år er for testpanelet ukjente, men krediteringen avslører at dette bør være kvalitetsprodukter. Illustrasjonene er moderne og fine, og Google avslører at illustratørene er erfarne barnebokillustratører som får toppkarakter av sine klienter.
Teknisk sett er dette altså kvalitetsprodukter. Men hvordan opplever de minste barna Pickatale?

Vi tester bøkene
Permisjon.com har ila juli 2013 testet Pickatale på to barn i permisjon (8 og 10 måneder) samt deres storesøsken (3 og 4 år).
Som alt på iPad virker også Pickatale spennende for de aller minste. Pappa plasserer poden i fanget og velger en av bøkene. «Lille Mie og katten» er en av bøkene som anbefales for 1+ år, og vi åpner denne. Pappa begynner å lese med sin beste fortellerstemme, og hva gjør poden? Jo hun trykker. Trykker masse på skjermen, for hver gang hun trykker sier Pickatale hva hun trykker på. «Katt!» «Katt!» «Nese!» «Nese!» «Værhår!» Poden synes det er gøy, men pappa er litt usikker på om dette er måten det skal gjøres på. Dette kunne muligens være lærerikt for en unge som skal lære seg ordene, men for en baby på under 1 år som ikke kan forstå ord eller snakke, oppleves dette som støy for pappaen i testen. Vi valgte derfor å skru av lyden for å få ro til å fortelle historiene vi skulle lese og heller fortelle poden selv hva hun peker på om det skulle passe.

Bøkene for de minste har fine tegninger. De virker å appellere til de aller minste med enkle former og tydelige kontraster. Om man velger å få boken lest opp, hører man en velartikulert stemme som leser sakte og tydelig. Eneste test-pappa har å utsette er at historiene for de aller minste er litt kjedelige for pappaen som skal lese dem. Etter tidligere runde på Litteraturhuset har vi jo lært at det finnes mange barnebøker for de aller minste som både har alle kvalitetene som appellerer til barn, samtidig som de kan være morsomme for voksne. Et par papper i Permisjon.com har for eksempel blitt glade i barnebøkene av Tora Marie Norberg og Stina Wirsen som med humor også kan appelere til pappaer samtidig som at de virker å treffe blink hos de minste.
Men arkivet til Pickatale er som vi forstår voksende. Kanskje kan vi håpe det dukker opp noen nye titler som appellerer mer til pappaer?

Under testen oppdaget vi at det var mange gamle klassikere i arkivet til Pickatale. Historier som blant annet Keiserens nye klær og Skjønnheten og udyret er alle representert med kjempefine, nye illustrasjoner og gode fortellerstemmer. Selv om disse var anbefalt for barn rundt 5-6 år hadde vi
god erfaring med å lese litt improviserte og forenklede versjoner av disse.

For øvrig synes storesøskene det var spennende å få lest opp historiene. Særlig 4-åringen hadde glede av dette, og kunne på egenhånd bli fenget av historiene som ble lest opp.

Mer om Pickatale
nettsidene til Pickatale kan vi lese at de er et barnebokforlag på nett. De dropper altså å distribuere bøker på papirformat, men lager heller digitale, interaktive versjoner av barnebøker for nettbrett. Tjenesten er som nevnt i skrivende stund kun tilgjengelig på iPad, men er lovet å komme for Android om ikke lenge.

Oversikt over bøker

Oversikt over bøkene i arkivet

Vi har altså testet Pickatale for iPad, og når vi søker etter Pickatale på AppStore, få vi opp en mengde treff. Først blant treffene finner vi Pickatale: Barnas bibliotek, etterfulgt av en rekke barneboktitler. «Barnas bibliotek» er tjenesten vi skal teste ut, her kan man abonnere og laste ned alle bøkene som er tilgjengelig til enhver tid på iPad’en. Selve app’en er gratis og forholdsvis liten (ca 15MB), og gir deg umiddelbart oversikt over dets rikholdige arkiv. Når vi tester tjenesten er det 76 bøker i arkivet, og flere av bøkene har kommet ila tiden vi har testet tjenesten. Arkivet er med andre ord fortsatt ungt og raskt voksende.

Hvordan fungerer Pickatale?
Når man blar gjennom bøkene i arkivet til Pickatale må man velge en bok og laste den ned før man kan starte å lese den. Stort sett alle bøkene krever at man har et abonnement på tjenesten (koster 49,- per måned), men etter samarbeid med Pickatale har vi fått muligheten til å tilby 1 måned gratis abonnement (1,- NOK av tekniske årsaker) for nysgjerrige lesere av permisjon.com!

Å opprette en konto i Pickatale er raskt og ukomplisert; man velger å opprette en konto, fyller inn rabattkode: «permisjon», din e-post og ønsket passord og fyller inn nødvendig betalingsinformasjon. Merk at du aktivt må melde deg av abonnementet dersom du ikke ønsker å bruke tjenesten etter prøveperioden.

Opprette konto i Pickatale

Opprette konto i Pickatale

Etter å ha opprettet konto, kan du laste ned så mange bøker du vil. Bøkene vi har testet ut varierer mellom 10MB – 40MB per bok, så det burde være uproblematisk med et knippe utvalgte bøker med tanke på plassbruk på iPad’er.

Oppsummering
For å oppsummere virker Pickatale å være et flott produkt for pappaer som vil lese med poden. Test-pappaen ønsker seg sprekere titler for de aller minste, men produktet holder en svært god teknisk kvalitet, og er ikke minst veldig praktisk når man skal på tur og ikke ønsker å pakke en bunke med bøker. Vi er litt usikre på hvordan prismodellen vil oppfattes av brukerne. Om man er glad i bøker er 49,- NOK i måneden er en liten sum i sammenligning med mye annet man bruker penger på.
Når man også får uforpliktende tilbud om å prøve tjenesten for 1,- NOK første måneden (ved å fylle inn rabattkode «permisjon» ved registrering på Pickatale) er dette noe vi vil anbefale alle bokglade pappaer på det varmeste!

For pappa:
For baby:

3 tanker om “Pickatale – Interaktive barnebøker på iPad

  1. Tilbaketråkk: Oversikt over aktiviteter | @permisjon.com

  2. Tilbaketråkk: Oversikt over aktiviteter | @permisjon.com

  3. Tilbaketråkk: Oversikt over aktiviteter | @permisjon.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s